Uppsatsen lade grunden för grönt entreprenörskap

13 april 2018

Från civilingenjörstudent på Uppsala universitet till entreprenör inom hållbar odling. För Lennart Sör finns en tydlig koppling mellan studierna och företagandet.

Lennart Sör har studerat till civilingenjör i molekylär bioteknik med inriktning bioinformatik vid Uppsala universitet. Idag driver han företaget Optima Planta som bygger på den odlingsmetod hans masteruppsats handlade om. Företagandet fick ett extra lyft genom entreprenörstävlingen Företagsänglarna.

Vad gör Optima Planta?
– Vi odlar kryddväxter och annat grönt utan jord, solljus eller bekämpningsmedel – vertikalt, lokalt och året runt oavsett väder och årstid! Det är möjligt eftersom vi arbetar med ett slutet odlingssystem. Odlingsmodulen vi har i Ultuna kommer att ha en produktionskapacitet på ca 7000 växtenheter per månad, vilket är ca 1 ton grönt per år. Det är fördelat på fyra olika kryddor, just nu basilika, persilja, citronmeliss och koriander.

Vilka är fördelarna med en sluten odlingsmetod?
– Det behövs inga bekämpningsmedel eller tillsatser, det blir inte någon näringsurlakning eller övergödning av sjöar och dessutom konsumeras nästan allt vatten av växten, det vill säga vattenkonsumtionen är 90-99% lägre än traditionellt jordbruk. Metoden innebär dessutom att vi är oberoende av plats och säsong. En annan fördel är att vi kan reglera miljön med noggrann precision efter växtens behov och därmed optimera växtens tillväxt och smak.

Du medverkande i Företagsänglarna förra året, hur var det?
– Jag hade redan bestämt mig för att starta företag innan jag anmälde mig men genom Företagsänglarna har jag lärt mig att uppskatta företagande på ett annat sätt än vad jag gjorde som student i den akademiska världen. En forskare som tagit fram en bra lösning till någonting kan inte låta uppfinningen stå i labbet. Uppfinningen måste ut, utvecklas och kommersialiseras så att alla kan få ta del av den - och det är här företagande och entreprenörskap kommer in.

Du fick ju dessutom både prispengar och en investering av Företagsänglarna! Vad har det betytt?
– Investeringen och prispengarna har gjort att jag kan arbeta med verksamheten på heltid och engagera mig fullt ut. Men det bästa är de drivna delägarna som hjälper till och kompletterar min kompetens. Företagande är så mycket mer än odlingssystemen som står i produktionslokalen. Det är allt från sälj, marknadsföring och företagsprofilering till hur man bygger en organisation – här är delägarna mycket värdefulla.

Vad är det roligaste med att driva företag? 
– Det händer saker! Just nu fokuserar vi på att sälja större mängder till kök (istället för enhetspaketerade krukväxter) och vi säljer exempelvis kontinuerligt till Kvantum Gränbys kök där de har vävt in vår basilika i sina maträtter. När sommaren närmar sig kommer vi att finnas på Fyristorg och andra marknader. Som företagare kan man verkligen påverka och driva fram det man tro på. Detta sker självfallet i kombination med vad kunden vill ha – och vi tror att Uppsalas invånare vill ha färska, lokalodlade och säsongsoberoende kryddväxter, sallader och annat grönt.

Några tips till dem som har en affärsidé de vill utveckla?
– Det finns mycket bra hjälp att få i Uppsala. Börja med att prata med Uppsala universitet Innovation och UIC. Du måste själv jobba hårt för att utveckla ditt företagande men det du kommer att få är en struktur och en verktygslåda för att kunna hantera affärsverksamheter och driva idén från ”labbet” och ut till marknaden.

Läs mer om Optima Planta

Om Företagsänglarna
Företagsänglarna är en webbserie och en entreprenörstävling där studenter, uppfinnare och andra kreativa personer med anknytning till Uppsala får chansen att förverkliga sina affärsidéer. Anmälan är öppen och castingen äger rum 21-22 april.

Uppsala universitet Innovation (UU Innovation) är en av flera partners till Företagsänglarna.

För mer information och anmälan till Företagsänglarna