"Jag vill se hur ni planerar för framtiden"

2018-11-06

Forskningspresentationer och paneldebatt följdes av mingel den 2 oktober på Ångströmlaboratoriet.

Den 2 oktober hölls ett alumnevenemang om framtidens stora samhällsutmaningar på Ångströmlaboratoriet.

Evenemanget Framtidens forskning och samarbeten arrangerades av Uppsala universitets alumnnätverk och bjöd på både forskningspresentationer och paneldiskussion. Här är några alumnröster från evenemanget:

1.    Vad lockade dig att komma hit idag?

2.    Vad tyckte du om evenemanget?

3.    Vad skulle du vilja få ut av universitetet som alumn?

Emil Olsson, civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, examen-17, jobbar på ÅF i Uppsala med ett uppdrag på GE Healthcare:

1.     Man vill ju alltid höra var den senaste forskningen befinner sig och vart den är på väg. Min arbetsplats ÅF jobbar också väldigt mycket med samhällsproblem så det rimmar rätt bra med hur snacket gick idag.

2.      Intressant var det här med sjukhus som ÅF är rätt involverade i. Det här att det finns en vilja för större företag att komma in och verka på sjukhusarenan. Sen tycker jag att additiv tillverkning är väldigt intressant med tanke på min utbildning, jag pluggade ju ganska nära den typen av materialutveckling.

3.       Rent generellt vill jag ha mer samarbete mellan industri och universitet. Det var också därför jag kom hit. En del av att börja samarbeta är väl att börja ses oftare. Därför är det bra att man får chansen att komma på sådana här event.

Therese Gustafsson, civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, examen-99, jobbar på kundsidan på Thermo-Calc Software, ett spin-off företag från KTH med materialvetenskaplig programvara och forskning:

1.       Jag har inte varit på sådana här alumnevent tidigare men jag tyckte ämnena lät intressanta, speciellt additive manufacturing eftersom jag jobbar med materialkunskap nu.

3.       Jag vill se vad som händer här, hur ni planerar för framtiden och vad ni satsar på för områden. Och det tycker jag att jag fick bra exempel på här.

Viktor Sanderyd, civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, examen-18, ska börja jobba på Graphmatech och utveckla deras grafenprodukter:

2.      Jag tyckte det var en väldigt bra nivå, det var ganska lättsmält allting. Inspirerande mer än informationstungt, vilket jag antar var meningen. Att belysa möjligheterna snarare än att ge alla detaljer, mera att få se vad som händer på universitetet.

3.       Ingenting specifikt, allt som görs kommer att vara bra. Jag vill ha koll på vilka möjligheter som finns, dels arbetslivsmässigt men också vad som kan göras för att länka ihop vissa delar. Det var jättespännande att höra att det går att få hjälp från UU Innovation istället för att gå direkt till Vinnova, att det finns möjlighet att söka riskkapital för att starta bolag.

Uppsalaforskare om framtidens stora utmaningar

Alumnevent 2 oktober: Framtidens forskning och samarbeten

Mer information om fakultetens alumnverksamhet