Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap

Välkomstmottagning

De två första veckorna efter uppropet kallas av studenterna för välkomstveckorna. Det är en händelserik och rolig period när faddrar (studenter från de äldre årskurserna) guidar nya studenter mellan föreläsningar, grillkvällar, lekar, fester och andra aktiviteter.  Välkomstveckorna arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) och dess sektionsföreningar.

Som ny student ställs du inför mycket nytt på en gång och behovet är stort att snabbt komma in i ett socialt sammanhang och få nya vänner. Syftet med välkomstmottagningen är att skynda på processen, att bryta isen under lekfulla aktiviteter för att få folk att lära känna varandra. Är du inte den lekfulla typen finns även andra aktiviteter att välja på men allt är givetvis frivilligt - mottagningen är till för dig som är ny student.

Fyra studenter om hur de upplevde sin studiestart:

Sara från Borlänge, Moa från Luleå, Sven från Visby och Petra från Uppsala

Minns ni hur det var när ni började läsa?

Moa: Ja, välkomstveckorna glömmer man aldrig.! Det var då man lärde känna alla. Vi hade jätteroligt. Partytält, lekar, volleybollturnering, spex, nationsrundor, temafester, faddrar, uppdrag och en massa annat...

Sara: Man hade ju hört om nollningen och undrade lite hur det skulle vara. Men det fanns verkligen inga negativa saker alls. Jag tror det där ändrades för flera år sen, nu kallas det välkomstmottagning istället

Sven: Det var verkligen jättebra ordnat med hur mycket aktiviteter som helst under två veckor. Det behövdes också för att man snabbt skulle lära känna alla, annars hade nog ingen pratat med någon i början.

Petra: För en utomstående så ser det väldigt barnsligt ut med de äldre studenterna som klär ut sig och alla galna lekar men det fungerar som en bra isbrytare. De flesta tycker det är jätteroligt och är med på allt, själv är jag kanske lite mer den försiktiga typen och avstod från några av lekarna. Jag tror dock det är viktigt att man är med på något så att man kommer in i gemenskapen.  Förutom lekarna finns så mycket andra aktiviteter att välja på så det finns alltid något som passar alla.

Se ditt välkomst-program