Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap

Teknikåttan

Kontakt och mer info.

Kontaktperson för Uppsalaregionen: Pia Lansåker

På den nationella webbsidan för teknikåttan hittar du all information om tävlingen

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för alla åttondeklassare i Sverige och syftar till att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga. Tävlingen arrangeras i samarbete med tio andra svenska lärosäten och äger rum under vårterminen med kvalificeringstävling, regionstävling och slutligen en riksfinal.

Teknikåttan vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära ting och ge nya perspektiv på teknik och naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem. Därigenom stärks också elevernas självförtroende och tilltro till sitt eget sunda förnuft. Frågorna ska engagera ALLA elever i klassen oavsett kön, etniskt och socialt ursprung så att fler vågar välja utbildning inom de tekniska och naturvetenskapliga ämnesområdena.

Nu kan du anmäla dina åttondeklassare till tävlingsåret 2017. För mer info läs PDF. För anmälan gå till Teknikåttans hemsida www.teknikattan.se.

Affisch för spridning

  • Teknikåttan - våga anta utmaningen

  • Teknikåttan riksfinal i Uppsala 2016

2016 arrangerades Riksfinalen av Uppsala universitet

Teknikåttans Rikstävling 2016 arrangerades av Uppsala universitet den 19 maj. Tävlingen höll hus på campus Blåsenhus samt i Rikssalen på Uppsala slott. Ca 400 personer i publiken hejade fram de 12 tävlande lagen som tagit sig vidare under vårens tävlande i landets T8-regioner. På finalprogrammet, förutom själva tävlingen, stod bl.a. hälsning till Teknikåttan från bloggaren Therese Lindgren, vetenskaplig magi med Arkadia, vetenskapsduell mellan två av Uppsala universitets forskare (David Sumpter och Lina Emilsson) mm. Forskarna intog även scenen i samband med en av finalfrågorna då de tävlande skulle lista ut vilken vetenskapspryl som tillhörde vilken forskning, Stina Westrand, Mattias Lantz, Fia Bengtsson medverkade.

Finalens programledare var Valentina Chapovalova och Fredrik Cumlin, kända från Genikampen på SVT och Mattekollo.

Tävlingsresultat, Teknikåttan 2016:

  • Första pris: Kvarnbyskolan 8C, Mölndal
  • Andra pris: Grubbeskolan 8EM, Umeå
  • Tredje pris: Musikskolan Lilla Akademin, Stockholm
  • Designpris: Grubbeskolan 8EM, Umeå
  • Bästa Klassuppgift: Glunten Montessoriskola 8.2 Uppsala samt Kvarnbyskolan 8C, Mölndal

Finalen finns att se i efterhand via Teknikåttans hemsida www.teknikattan.se

Läs artikel om finalen i Uppsala Nya Tidning

Se program för upplägget av rikstävlingen.

En resurs för lärare

Teknikåttan är inte bara en tävling i teknik och naturvetenskap för årskurs 8. Det är även en resurs för hela grundskolan. Frågorna och uppgifterna samlas år från år i databasen Kunskapsnätet, som finns tillgänglig på teknikåttans hemsida (www.teknikattan.se). Där finns just nu mer än 800 frågor med kommentarer. Dessa frågor med svar är fria att använda för alla!

Genom gratis medlemskap får du tillgång till frågeställningar i tävlingarna och möjlighet att skapa och spara eget innehåll till din undervisning. Du kan skapa quiz samt spara favoriter, du kan printa ut frågor, ta del av svar med kommentarer samt se koppling till centralt innehåll i aktuell läroplan!

Du hittar allt detta på: http://kunskapsnatet.nu/ 

Regionstävling

Teknikåttan är en rikstäckande tävling som arrangeras av elva högskolor och universitet. För att underlätta administration och ge så många som möjligt möjligheten att delta, är landet indelat i elva regioner. En högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. När du anmäler din klass eller skola så skickas din anmälan automatiskt till den högskola eller universitet som är ansvarig i din region. Du behöver således inte hålla koll på detta själv.

Inför regionsfinalen som vi håller på Uppsala universitet - ta del av våra säkerhetsinstruktioner