Celsius-utställning i Botaniska trädgården

Lär dig mer om Celsius och de mätningar som har lett fram till dagens forskning om väder och klimat.

I Uppsala har vi en av världens längsta serier med vädermätningar. Mätserien påbörjades av Anders Celsius den 12 januari 1722 tillsammans med hans professor Erik Burman. Varje dag gick man ut och mätte temperatur, lufttryck och vindriktning. Genom åren har många olika personer bidragit till mätserien och under 2022 blir den alltså 300 år lång.

Vill du lära dig mer om Celsius och hans arbete med mätningarna av bland annat temperatur, havsnivå och norrsken, "aurora polaris"? I ord och bild berättar utställningen om Celsius, klimat och dagens forskning. Du hittar utställningen i Botaniska trädgårdens  nordöstra hörn, innanför grinden mot Uppsala universitetsbibliotek.

Den 4 juni kl. 15.00 visar Sveriges främsta Celsiusexpert, Martin Ekman, utställningen som tagits fram som en del av firandet!

Varmt välkomna!

Öppet juni-september 07:00-21.00, under oktober (fram till och med 3 oktober) 07:00-19:00.

Fri entré!

---------------

Klimatutmaningen - Jorden och livets utveckling, natur- och energiresurser, miljö- och klimatfrågor och naturkatastrofer. Allt hänger ihop. Forskning behövs för att snabbt försöka besvara några av de mest brännande frågorna so väcks i klimatförändringens spår.
Mer om klimatforskningen vid Uppsala universitet https://www.uu.se/forskning/klimatutmaningen/