”Vi kommer att berätta varifrån kemikalierna kommer”

6 mars 2020

Lars Behrendt på institutionen för organismbiologi forskar på kemikalier och miljögifter i vår omgivning med hjälp av bland annat fiskmodeller; bilden visar utvecklingen av ett befruktat zebrafiskägg.

Hallå där! Joëlle Rüegg, professor i miljötoxikologi vid institutionen för organismbiologi, och en av forskarna som ska delta på vetenskapsfestivalen SciFest den 5-7 mars på Fyrishov med workshopen ”Koll på miljögifter?”:

Kan man ha koll på miljögifter?

Joëlle Rüegg, professor i miljötoxikologi
vid institutionen för organismbiologi.
Foto: Anneli Björkman

– Det är en väldigt bra fråga - tyvärr är det så att ingen har det. Men vi forskare kan eventuellt förmedla lite bättre koll än vad man brukar ha. Men ingen har tillräckligt, det är därför vår forskning behövs.


Vad kommer att hända i er workshop?

– Dels får man kika på zebrafiskar som är runt 3 millimeter långa i ett stereomikroskop. Vi ska även projicera förstorade bilder av zebrafiskarna på en vägg. Sen kommer vi att ha en video som visar utvecklingen av ett befruktat zebrafiskägg över 48 timmar. Zebrafiskarna är väldigt bra modellsystem för att testa effekter av gifter och förstå hur kemikalier kan påverka miljö och utveckling hos ryggradsdjur, däribland oss människor.


Något mer från er forskning som du gärna vill få chans att berätta om på SciFest?

 – Till viss del kommer vi att berätta varifrån kemikalierna kommer, var de används och även vad som kan användas som alternativ. Då kan vi undvika de kemikalier vi redan har ganska bra vetskap om att de inte är så bra för oss. Särskilt för unga i puberteten eftersom kemikalierna kan påverka våra hormonsystem och hormonerna är väldigt viktiga under puberteten.

 – Samtidigt diskuterar vi forskare mycket hur vi får till den här balansen mellan att berätta, men inte skrämma. Det vi vill är att erbjuda alternativ, som att tänka på att använda glas istället för plastlåda när man tar med sig mat.
 

Vad hoppas du besökarna tar med sig från er workshop?

– Det område vi jobbar med är väldigt viktigt men vi vill också förmedla att det är jättekul att forska. Själv är jag väldigt nyfiken och vill veta hur allt fungerar. Jag gillar att det vi ser på labbet går att använda på ett konkret sätt i samhället. Vi får prata med myndigheter och förmedla våra upptäckter. Så vi hoppas unga blir intresserade av området och vill bli miljötoxikologer som kan hjälpa oss att forska på de här viktiga sakerna.

Läs mer:

Workshopen ”Koll på miljögifter” på SciFest:

Vet du hur många kemikalier vi människor tillverkar och använder? Vet du var de finns och hur de påverkar oss och djuren i vår miljö? Det är sådant vi undersöker när vi forskar inom ämnet miljötoxikologi. Hos oss lär du dig var miljögifter kommer ifrån och hur du kan undvika några av dem. Du kommer också att få titta på några av våra modeller som vi använder i vår forskning så som celler och fiskar, och inte minst tävla om vem som har bäst koll på miljögifter!

Se film från labbet på avdelningen för miljötoxikologi under förberedelserna för SciFest

SciFest-programmet den 7 mars