Ny slags välkomstmottagning för nya studenter

30 augusti 2020

Digital välkomstmottagning i universitetsaulan.

I år välkomnade Uppsala universitets alla nya studenter med en livesänd ”talkshow” i universitetsaulan.

Den 28 augusti 2020 välkomnades alla nya studenter till Uppsala universitet under något annorlunda corona-anpassade former. Istället för en traditionell mottagning i Universitetshusets aula genomfördes välkomstceremonin i form av en livesänd ”talkshow”. Här fick de nya studenterna ta del av smakprov på vad Uppsala universitet, studentlivet och Uppsala som stad har att erbjuda. Se välkomstmottagningen i efterhand på webben.

I höst är ovanligt många studenter antagna till Uppsala universitet. Totalt börjar nästan 50 000 studenter plugga något eller några av de nära 140 programmen och drygt 2 000 kurserna. Det är 4 000 fler studenter än förra året.

I slutet av augusti brukar universitetet traditionsenligt bjuda in alla nya studenter till ett evenemang i den pampiga universitetsaulan i Universitetshuset. De bjuds då på välkomsttal av rektor, matnyttig information från bland annat studentkår och studentnationer men också musik och studentspex.

I coronatider är det inte möjligt att samlas som vanligt utan välkomstmottagningen ställdes om till ett digitalt evenemang – en livesänd ”talkshow” med delvis nya inslag.

– Vi månar om våra nya studenter, säger kommunikationsdirektör Pernilla Björk. Välkomnandet är viktigt och har stor betydelse för hur det går med studierna och hur de trivs sen. Det är viktigt att de känner sig välkomna trots att vi inte kan träffas som vanligt. Vi gör allt vi kan för att ta hand om dem på bästa sätt och har försökt jobba med kreativa lösningar. Vi tror och hoppas att den här typen av livesändning ska vara ett bra alternativ till de traditionella mottagningarna. En fördel är ju att studenterna kan befinna sig var som helst i världen och ändå vara med!

Även i det digitala mottagandet var universitetsaulan scenen för mottagandet och rektor Eva Åkesson inledde med att välkomna de nya studenterna. Men nytt för i år var bland annat att två studenter var med genom hela sändningen och berättade vad de har upplevt under sin Uppsalatid och hur de hanterat utmaningar som uppstått på vägen. Programmet innehöll även avbrott med en ”flygande reporter” som gjorde nedslag bland studenter och studentmiljön i Uppsala. Ett populärt inslag under direktsändningen var också att de nya studenterna kunde ställa frågor via chat direkt till representanterna i studion i universitetsaulan.

Även Campus Gotland i Visby har anordnat ett annorlunda evenemang i år. I vanliga fall är det en stor ceremoni i S:t Nicolai ruin för de cirka 500 nya studenterna, men i år har man gjort en välkomstfilm på svenska respektive engelska som skickats ut till alla nya studenter.