Årets Female Leader Engineer kan välja bland storföretagen

15 december 2020

Kvinna håller diplom i ram framför beige vägg.

Elin Luedtke, student på civilingenjörsprogrammet i energisystem, har utsetts till årets Female Leader Engineer.

I november utnämndes civilingenjörsstudenten Elin Luedtke till Female Leader Engineer 2020. Nu är jobbet närmast efter examen säkrat.

Ledarskapsprogrammet Female Leader Engineer belönar varje år en kvinnlig civilingenjörsstudent för sin förmåga att leda andra människor. Priset består av ett egendesignat traineeprogram på tre av Sveriges största företag under 18 månader. I år vann 26-åriga Elin Luedtke som i juni tar examen från civilingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet samt SLU.  

– Först var det lite chockartat, men nu känns det bara väldigt spännande och roligt. Samtidigt kom det som en överraskning för det var ganska hård konkurrens. De personer som var med i programmet var otroligt duktiga, säger Elin Luedtke.

Hundratals sökande

Det var på LinkedIn som Elin Luedtke fick upp ögonen för programmet Female Leader Engineer. I augusti 2020 skickade hon in ansökan med betyg och beskrivningar av sin ledarskapserfarenhet. Därefter dröjde det inte länge innan hon fick beskedet att hon var antagen.

Av hundratals sökande från hela Sverige valdes tjugo deltagare ut till höstens program som pågick i fem intensiva veckor med start i september. På schemat stod möten med partnerföretag, kompetensbaserade intervjuer samt personlighets- och logiska tester. De flesta träffarna hölls via nätet på grund av pandemin. Det var ett upplägg som fungerade bra, vilket Elin Luedtke tror berodde på engagemanget i gruppen.

– Vi hade väldigt bra diskussioner online, pratade erfarenheter och lärde oss av varandra. De andra på programmet var från hela Sverige, från Luleå till Lund. Det var inte heller alla som hade läst energi, vissa hade läst maskinteknik, andra design- och produktutveckling eller industriell ekonomi, så det var en otroligt stor bredd på deltagarna. 

Test av samarbetsförmåga

En gång möttes deltagarna i ett rum, dock med fysiskt avstånd, för en samarbetsövning. Jurymedlemmar studerade hur deltagarna arbetade gruppvis för att lösa ett problem. Efter juryns utlåtande fick deltagarna diskutera hur de kunde löst problemen på ett annorlunda sätt, utifrån såväl individens som gruppens perspektiv.

Även om Elin Luedtke inte har någon tidigare erfarenhet från kurser i ledarskap och projektledning har hon ansvarat för flera verksamheter.

– Jag har varit sektionsordförande för vår studentförening på energisystemprogrammet och där utvecklas man ju jättemycket. Man är ledare för styrelsen, har hand om möten och planerar verksamhetsåret tillsammans med de andra ledamöterna, säger Elin Luedtke. Hon tillägger:

– När jag sökte till programmet gav jag ordföranderollen som exempel på vad jag hade gjort och lärt mig. När man hamnar i ett sådant ämbete utvecklas man och hittar också sig själv i den rollen. Det upplevde jag även när jag jobbade som mentor åt studenter via Uppsala universitet.

Presentation inför jury

Under programmets gång togs tio finalister ut från gruppen. Vid avslutningen fick de pitcha sig själva för en jury bestående av partnerföretagen och Female Leader Engineer-arrangörerna. Deltagarna fick beskriva hur de såg sig själva som ledare och vad de lärt sig. Elin Luedtke minns att hon pratade om att det finns många olika ledarstilar och att folk trivs olika bra under olika typer av ledare.

– Jag nämnde även att jag tror det finns vissa egenskaper som en bra ledare alltid ska ha, och det är god självkännedom, stor tillit till sin egen förmåga och en ambition om att förändra både sitt eget och andras beteende.

Pitchen avgjorde vinsten men till det bidrog nog också Elin Luedtkes lugn. Hon kände sig väldigt avslappnad och trygg under presentationen, något hon tror strålade igenom.

– Jag var väldigt tacksam för att jag fick vara med och vill göra det till det bästa jag kunde. Samtidigt tänkte jag ”det här är riktigt jäkla coolt, men skulle det inte gå vägen så finns det annat jag kan göra.” Jag hade inte ens börjat tänka så långt som att jag skulle börja söka jobb. Men nu är det helt nya dörrar som har öppnats som jag inte ens visste om.

Får välja bland åtta företag

Genom Female Leader Engineer-programmet har Elin Luedtke insett bredden av möjligheter till följd av hennes val av utbildning. Förutom utmärkelsen får hon ett skräddarsytt traineeprogram och en ledarskapsutbildning på företaget Kvinnokompetensen. I vår ska hon träffa partnerföretagen för att välja vilka tre hon ska jobba med i sex månader vardera. Den första traineetiden börjar direkt efter examen i juni. Men än har hon inga favoriter.

– Ett av de här partnerföretagen är ju väldigt energitungt, Fortum, men alla företagen - SSAB, Sandvik, Stora Enso, Ericsson, Scania, KONE, Skanska - har otroligt viktiga produkter och värnar om ett hållbart samhälle, något de framhöll under programmets gång. Energi och hållbarhetsfrågor är enormt viktiga för mig och jag tror att den här typen av globala företag har väldigt stora möjligheter att påverka omställningen till en bättre och hållbar värld.

Examensjobbet ska Elin Luedtke faktiskt göra på Fortum, något som blev klart redan innan utmärkelsen. Där ska hon undersöka hur man kan optimera energianvändningen av transformatorer i Fortums vattenkraftverk. Vad hon vill jobba med i framtiden är dock osäkert, ”kanske försäljning, forskning och utveckling, marknadsföring eller liknande”. Oavsett vilken väg hon väljer kommer hon ha nytta av det stora nätverk hon fått genom Female Leader Engineer.

– Programmet är en fantastisk möjlighet. Vill man inspireras och utvecklas som ledare utifrån de erfarenheter man haft, stora som små, kan jag bara rekommendera att söka till det.