”Humaniorakurserna gav massor av insikter”

9 februari 2021

Hallå där, Gabriella Hammarin som tog examen från civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle 2012 och som idag arbetar med spelutveckling på företaget King i Stockholm:

Foto: Sigrid Svederoth

Vad jobbar du med på King?
– Jag arbetar som Senior Quality Analyst i Candy Crush Soda Saga-teamet. Det innebär att jag bland annat arbetar med speltest och kvalitetskontroll. Jag hade inte en tanke på att arbeta med datorspel förrän efter några år i arbetslivet. När jag väl sökte tjänsten var mina kunskaper tillräckligt breda och djupa för att kunna byta till spelbranschen, trots att jag inte har läst en enda spelutvecklingskurs.

Vad är din upplevelse av civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle?
– STS ligger helt rätt i tiden, det finns system överallt i vår allt mer högteknologiska och globaliserade värld och det är viktigt att kunna se helheten i olika situationer. Jag vill också slå ett slag för kunskaperna man får i teknik- och vetenskapsstudier, alltså det som handlar om hur kunskap utvecklas och hur forskning faktiskt bedrivs. Det tycker jag är superbra att ha koll på för att veta vilken information och vilka källor man kan lita på.

– Dessutom är det ett kul program, STS innebär en ganska unik möjlighet att få läsa både teknik och humaniora. Humaniorakurserna gav massor av insikter och viktiga perspektiv som annars kanske är lite mer ovanliga i teknikundervisning. Teknik är ju aldrig oberoende av människor och samhället. 

Några av Gabriellas många test-
telefoner som används för att testa
kod.  Foto: Privat

Vad har du tagit med dig från din utbildning?
– Om jag får framhäva en specifik sak är det förmågan att analysera och själv vara den som listar ut vad som behöver göras. I verkligheten finns sällan fördefinierade uppgifter och färdiga metoder. Mycket av kunskapen från programmet är väldigt universell gångbar, framförallt överblicken av teknikutveckling. Kunskaper inom programmering, optimeringsmetoder samt statistik och sannolikhetslära tycker jag är väldigt bra att ha även utanför jobbet.

 

Berätta om ett favoritminne från din studietid i Uppsala!
– Hur ska jag bara kunna välja ett! Kanske Reccegasken 2007, eller första tentan när de äldre studenterna gav oss muffins, eller när vi arbetade med UTN:s nya sångbok till Jubileumsgasken 2012, arrangerade ett UTN-luciatåg och bakade saffransbockar till 400 personer eller den varma valborgsveckan då vi satt i en soffa utanför Pollax och åt kanelbullar och tittade på forsränningsförberedelserna… det finns så många minnen!

 

Lovisa Svensson