”Vi är sjukt taggade inför jubiléet”

24 februari 2022

Tårta som föreställer ett rött hus med tårtljus på taket.

UTN:s kårhus "Uthgård" i tårtskrud.

Hallå där… Max Mesch, student vid civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och projektledare för Uppsala teknolog- och naturvetarkårs (UTN) 20-årsjubileum.

UTN fyllde 20 år 2 februari – hur har ni firat?
– På själva jubileumsdagen, delade vi ut muffins och höll en historia-föreläsning. Hela födelsedagsveckan hade vi olika jubileumsevent för studenter. På grund av restriktioner kommer vi att ha vår jubileumsbal på slottet med inspektorsinstallation och prisutdelning i mars. 8 April kommer alumner få vara med och fira på vår alumnmiddag, och vi har även planer på en festival i maj. Men mer information om det kommer längre fram.

Hur känns det att UTN fyller 20 år?
– Vi är sjukt taggade på jubiléet! Vi är 14 väldigt engagerade och ambitiösa personer i jubileumskommittén som arbetat i allt från ett år till ett halvår med det här, så det är väldigt kul att se kommittén ”in action”. Det är också kul att kunna utveckla organisationen vidare och använda tillfället för att förbättra UTN som helhet.

Hur har UTN utvecklats under dessa 20 år?
– UTN har utvecklats otroligt mycket på 20 år. Från en spridd organisation med ett par kontorsplatser, till att idag vara den näst största kåren i Uppsala. Vi har event som forsränningen, som är känd över hela Sverige, arbetsmarknadsmässan (Utnarm) som lockar massor av företag och mycket mer. Vi har ju så att säga gått från en start-up till att vara en av de starkaste studentgrupperna i Uppsala.

Hur har studenternas engagemang utvecklats under dessa år?
– När kåren startade var det fortfarande en relativt analog värld utan mobiler och liknande. För 20 år sedan var studentsammanslutningar en självklarhet för studenter. Om man inte var på nationen, kåren eller sektionen så missade man allt det roliga. Idag kan studenter ta del av mycket av studentlivet via sina mobiler. I och med att informationsutbudet har växt och det är flera saker som pockar på studenternas uppmärksamhet, är det en utmaning för studentorganisationer att få studenter att engagera sig fysiskt på campus.

Hur kan man hålla sig uppdaterad kring allt som händer i samband med jubiléet?
– Vi kommer kontinuerligt uppdatera med inlägg på Instagram, där flera av inläggen kommer vara historiska inspel om kåren. Längre fram kommer även vår hemsida, att uppdateras med aktuell information. Det går även att följa arbetet med jubiléet på Facebook.