Bo i Uppsala

Det viktigaste när du letar bostad i din studentstad är att vara aktiv och leta på många håll. Du kan bo i  korridor, som inneboende, i studentlägenhet eller hyra rum eller lägenhet i andra hand. För dig som letar boende i Uppsala har vi samlat information nedan.

Bo i studentbostad

I början av terminerna är det stor konkurrens om studentrummen. Ställ dig i kö i så god tid som möjligt. Hos bostadsföretaget Studentstaden kan du ställa dig i kö redan det år du fyller 18. Du kan också söka bostad hos den studentnation du är medlem i. Om du redan i förväg vet att du kommer att studera i Uppsala kan du börja leta tidigare. Många studenter säger upp sina rum i början av sommaren och det kan vara smart att redan då visa dig på bostadsmarknaden.

Studentboet

Uppsala studentkår har tillsammans med Uppsala universitet och Uppsala kommun en bostadsportal för studenter som bor i eller söker bostad i Uppsala, studentboet.se. Här hittar du lediga studentbostäder och nyttig bostadsinformation från de flesta av Uppsalas bostadsbolag, stiftelser och nationer som hyr ut studentbostäder. Även privata uthyrare kan annonsera ut bostäder kostnadsfritt. Har du själv en bostad att hyra ut kan du bli medlem och annonsera på studentboet.se.

Boendealternativ

Ett bra sätt att komma in i studentlivet är att bo i studentkorridor. Där får du ett eget möblerat rum men delar kök med andra studenter. Det finns också studentlägenheter för familjer. Ett annat alternativ är att bo inneboende hos privatpersoner. Uppsala kommun har information om alla typer av bostäder i Uppsala, såväl studentbostäder som andra.

Varning för för bedragare!

Det har förekommit flera fall av bedrägeri i samband med bostadsannonser och särskilt vid terminsstart. Dessa undviker du genom att aldrig gå med på att betala in några pengar i förskott innan kontrakt skrivits.

Söker du bostad i Visby se Campus Gotlands bostadssida.

Sajter med bra information om bostäder

Studentboet
Uppsala studentkår har tillsammans med Uppsala universitet och Uppsala kommun skapat en bostadsportal för studenter som bor eller söker bostad i Uppsala.

Uppsala kommun
På Uppsala kommuns hemsida finns mycket information om boendemöjligheter och vilka bostadsföretag som finns i kommunen för studenter.

Uppsala studentkår
På Uppsala studentkårs hemsida finns information om allt som har med bostäder att göra, inklusive många nyttiga länkar. 

Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder - HUS
HUS, hyresförhandlar för och företräder de flesta som bor inom Studentstaden, Heimstaden, Majklockan och Ultuna. Vi är en ideell förening som kan rätt mycket om studentboendets fram- och baksidor.

Hyr privat

Du kan även hyra lägenheter privat i andra hand eller som inneboende.

På bostadsportalen Studentboet annonserar många privata rumsuthyrare.

Du kan även hitta annonser på Blocket och i Upsala Nya Tidning.

Hjälp en student!

Hjälp en ny Uppsalabo genom att lägga in en annons på Uppsala studentkårs bostadsportal Studentboet.se.

Du kan även kontakta bostadsansvarig på Uppsala studentkår. 

E-post: info@studentboet.se
Telefon: 018–480 31 20