Öppen nätbaserad utbildning

Öppen nätbaserad utbildning är kurser för dig som är yrkesverksam och vill kompetensutveckla dig inom ett specifikt ämne. Kurserna är avgiftsfria, nätbaserade och tillgängliga för alla då de inte ger högskolepoäng.

Har du generella frågor gällande vårt utbud av kurser inom öppen nätbaserad utbildning kontakta Lena Strålsjö Frågor gällande en enskild kurs ställs till kursansvarig för den kursen.

Aktuella kurser 2022

Climate Change Leadership and Transistions in Practice

Vill du lära dig mer om samhällets påverkan på klimatet? Vi erbjuder en öppen onlinekurs på engelska i klimatledarskap. Kursen ger dig kunskap om hur du kan leda olika omställningsprocesser och praktiskt arbeta med klimatomställning inom olika områden. Läs mer och anmäl dig. 

Batteries: Powering a Mobile World

Den här kursen ger en inblick i batteriernas värld. Vi använder alla batterier varje dag, men vet du verkligen hur ett batteri fungerar, vad som finns i det, vad det används till och hur forskare försöker förbättra dem för framtiden? I denna introduktionskurs kommer du att lära dig allt från grunderna inom batterier, utvecklingen av litiumjonbatteriet, deras tillämpningar och krav, vilka typer av material som används för att bygga batterier och vad som händer med ett batteri när det är slut. Läs mer och anmäl dig.

Efficient SDG fulfillment through collaborative learning and the UNDP seven step methodology

Kursen syftar till att stärka deltagarnas förmåga att aktivt bidra till uppfyllandet av FN:s hållbara utvecklingsmål, SDGs, i ett komplext och ständigt föränderligt globalt samhälle. Du kommer att få en tydlig kontext av hållbarhetsmålen i ett internationellt perspektiv. Kursen består av tre moduler som tar dig cirka 16 timmar att genomföra. Läs mer om modulerna och anmäl dig.

Vindkraft

Vindkraftskurs.se riktar sig till handläggare i kommuner och länsstyrelser samt till alla som vill lära mer om vindkraft. Syftet med kursen är att öka kunskapen om vindkraft och specifikt om frågeställningar som är aktuella vid tillståndsärenden. Samtliga delar av kursen är avgiftsfria och du väljer själv när samt i vilken takt du vill genomföra momenten. Projektledare vid Uppsala universitet har tagit fram kursen tillsammans med experter från flera andra håll.

Håll utkik på vilka kurser som är öppna och aktuella just nu.

Avslutade kurser 2022

Klimatledarskap

Under december 2022 erbjöd vi öppna seminarieserier kring fyra olika teman inom klimatledarskap. Varje serie bestod av tre samtalsträffar online under lunchtid och kvällstid. Träffarna inleddes med ett föredrag följt av ett samtal mellan alla deltagare.

Klimat och fysik för nyfikna

Föreläsningsserien Klimat och fysik för nyfikna vänder sig till dig som är nyfiken på hur klimatet fungerar utifrån fysikaliska principer. Kursen startar med de grundläggande principer som styr klimatet, så som kosmisk påverkan, jordens strålningsbalans och värme och energi. Sedan fortsätter kursen via klimatmodeller vidare till olika energislags betydelse för vår energiförsörjning och deras påverkan på vår omvärld.

Totalt ges 11 föreläsningar under november och december 2022, online och kvällstid med start kl. 19.00. Varje föreläsning är 50 min lång och ungefär halva tiden ägnas åt diskussion med föreläsaren och övriga deltagare kring frågor kopplade till området för föreläsningen. Inspelat material kommer att göras tillgängligt i anslutning till varje föreläsning.

Avslutade kurser 2021

Introduction to Thin Film Technology (Autumn 2021)
Contact persons: Tomas Nyberg and Tobias Törndahl

Understanding nanotechnology-enabled technologies for life science applications through real-life examples
Contact person: Prof. Albert Mihranyan, Department of Material Science and Engineering

Introduction to Brain-inspired Computing
Contact person: Dr Zhibin Zhang, Department of Electrical Engineering

Introduktion till beräkningskemin - den virtuella kemin
Kontaktperson: Roland Lind, institutionen för kemi-BMC

Senast uppdaterad: 2023-01-18