Om projektet i media

3 500 skolelever tog prover på brunt vatten
Universitetsläraren 21 april 2017
Hallå där Gesa Weyhenmeyer, professor i akvatisk biogeokemi vid Uppsala universitet, som i projektet Brunt vatten fått nästan 3 500 skolelever att göra mätningar och ta prover på sjövatten.

Insjöar studerades - Elever forskade på riktigt
Dagens Samhälle nr 10, 16 mars 2017
3 500 högstadieelever har med mätningar och prover bidragit till en forskningsstudie om insjöar och global uppvärmning som nu publiceras i vetenskaplig tidskrift.

Hur rent är vattnet?
Origo, 13 mars 2017
Hur står det till med vattnet i våra sjöar? I projektet Brunt vatten får skolklasser vara med i ett forskningsprojekt.
– Samtidigt som forskarna får data får eleverna förhoppningsvis ökad förståelse för forskning, säger läraren Elisabet Lindvall.

Elevers mätningar gav resultat
Oskarshamns-Tidningen 8 mars 2017, Text: Karin Lagerström
De vattenprover som elever från Vallhallaskolan tog i Stensjö by har nu resulterat i en artikel i en vetenskaplig tidskrift.

Skolelevers mätningar gav viktiga resultat
EXTRAKT, 7 mars 2017
Nästan 3500 högstadieelever har bidragit till en forskningsstudie om insjöar och global uppvärmning, som nu publiceras i den vetenskaplig tidskriften Nature. Resultaten visar att vattentemperaturerna generellt håller sig låga trots att luften blir varmare, vilket dämpar utflödet av växthusgaser.

Elevers mätningar hjälpte forskare
Uppgång, 6 mars 2017
Mer än 3 500 högstadieelever har bidragit till en forskningsstudie som ökar kunskaperna om utsläpp av växthusgaser från insjöar. Studien publiceras i vetenskapstidskriften Scientific Reports.

Här undersöks sjöars nyanser av brunt
SR, Vetandets värld, 18 okt 2016
Vattnet i många sjöar har blivit brunare de senaste decennierna. Forskare studerar nu vad det kan få för effekter. För att få mer uppgifter om sjöarnas brunhet har de också fått hjälp av skolelever.

Om projektet i Vetenskapsradion
SR, Vetenskapsradion, 18 okt 2016
Forskare tar hjälp av skolelever för att studera hur brunt vattnet är i våra sjöar.

Elever hjälper forskare att kartlägga brunt vatten
Uppsala universitet, 29 sept 2016
Just nu är forskare vid Uppsala universitet upptagna med att analysera vattenprover som skickats in av närmare 5 000 högstadieelever. – Förhoppningsvis får vi större kännedom om möjliga hot mot Sveriges och världens sötvattenresurser, säger professor Gesa Weyhenmeyer. 

Elever i Vagnhärad med i forskningsprojekt
Södermanlands Nyheter 16 sep 2016, Text: Åsa Ekström
Är sjön brunare än tidigare och vad beror det på? elever vid Hedebyskolan undersöker saken och deltar i ett forskningsprojekt knutet till Uppsala universitet.

Elever gör prover för forskning
Barometern Plus 13 sep 2016, Text: Per Edwardsson
Forskare vid Uppsala universitet håller på att undersöka färgen på Sveriges vatten. Till sin hjälp har de bland annat elever från Vallhallaskolan. På tisdagen var klass 93 D ute vid Stensjö By för att ta olika vattenprover.

Elever får forska om vatten
UNT, 7 maj 2016
Blir vattnet i våra sjöar brunare och vad beror det i så fall på? Svaren kan svenska högstadieelever vara med och ta fram i ett forskningsprojekt Uppsala universitet står bakom.

GÄSTKRÖNIKA: Att kartlägga vattnets färg
Vetenskap & Allmänhet, 12 maj 2016
Vårt vatten blir allt brunare. Det får konsekvenser för kvaliteten på vårt dricksvatten, vattnets temperatur, den biologiska mångfalden, ja till och med den globala kolcykeln. För att få reda på hälsotillståndet hos jordens sötvatten pågår en internationell inventering av vattnets färg. Nu har vi på Uppsala universitet tagit på oss ansvaret att samla in svensk vattenfärgsdata tillsammans med landets högstadieskolor.