Skolceller - tillverka solceller i skolan

Kontaktperson

Låna en skolcells-låda med material för en skolklass att tillverka egna Grätzelsolceller av spenat och hallon. Experimentet är på gymnasienivå och riktar sig till gymnasielärare i kemi, fysik, biologi och naturkunskap.

Varje skolcellslåda innehåller material för att tillverka 10 solceller parallellt, d v s en klassuppsättning. Här kan du titta på materialet: lärarhandledning (1,73 MB), labbhandledning (2,16 MB) samt en instruktionfilm om hur du kan arbeta med Skolcellslådan (länk till YouTube) .

Skolcellsprojektet är vilande tills vidare i väntan på svar på en utredning som ska klargöra huruvida titandioxid är hälsofarligt att hantera eller inte. För frågor kontakta Maria Carlander.

När du använt lådan ska den återsändas till adressen nedan, väl paketerad, med diskade glas och en förteckning över om något saknas eller gått sönder. Viktigt är också att ni skickar med utvärderingen (49 kB) för att vi ska kunna utveckla och förbättra materialet.

Returadress:
Uppsala universitet
Att: Maria Carlander (Skolceller)
Enheten för kommunikation och skolsamverkan
Regementsvägen 1
751 21 Uppsala

Läs artikel om en gymnasieklass i Norrtälje som fick prova på att bygga solceller (länk till Norrteljetidningen)

Håll dig uppdaterad!

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan?

Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.