Teknikåttan

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för alla åttondeklassare i Sverige och syftar till att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga. Tävlingen arrangeras i samarbete med tio andra svenska lärosäten och äger rum under vårterminen med kvalificeringstävling, regionstävling och slutligen en riksfinal.

Teknikåttan vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära ting och ge nya perspektiv på teknik och naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem. Därigenom stärks också elevernas självförtroende och tilltro till sitt eget sunda förnuft. Frågorna ska engagera ALLA elever i klassen oavsett kön, etniskt och socialt ursprung så att fler vågar välja utbildning inom de tekniska och naturvetenskapliga ämnesområdena.

Nytt upplägg för i år

I år bjuder Teknikåttan landets åttondeklassare på ett nytt upplägg i årets kvaltävling för Teknikåttans frågetävling! Frågorna i årets kvaltävling kommer presenteras i en film som du som lärare visar för klassen under lektionen.

I år kommer Teknikåttans klassuppgift att ligga separat som en egen tävling. Klassuppgiften presenteras i samband med höstlovet så att du som lärare ska kunna planera in att arbeta med denna under vårterminen.

Sista dag för anmälan till kvaltävlingen för Teknikåttan 2022 är 2022-01-25
För mer information och anmälan gå in på Teknikåttans webbplats: 
www.teknikattan.se

Kontaktperson för Uppsalaregionen: Maria Carlander

På den nationella webbsidan för teknikåttan hittar du all information om tävlingen

  • Teknikåttan - våga anta utmaningen

En resurs för lärare

Teknikåttan är inte bara en tävling i teknik och naturvetenskap för årskurs 8. Det är även en resurs för hela grundskolan. Frågorna och uppgifterna samlas år från år i databasen Kunskapsnätet, som finns tillgänglig på teknikåttans hemsida (www.teknikattan.se). Där finns just nu mer än 800 frågor med kommentarer. Dessa frågor med svar är fria att använda för alla!

Genom gratis medlemskap får du tillgång till frågeställningar i tävlingarna och möjlighet att skapa och spara eget innehåll till din undervisning. Du kan skapa quiz samt spara favoriter, du kan printa ut frågor, ta del av svar med kommentarer samt se koppling till centralt innehåll i aktuell läroplan!

Du hittar allt detta på: http://kunskapsnatet.nu/ 

Regiontävling

Teknikåttan är en rikstäckande tävling som arrangeras av tretton lärosäten. För att underlätta administration och ge så många som möjligt möjligheten att delta, är landet indelat i elva regioner. En högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. När du anmäler din klass eller skola så skickas din anmälan automatiskt till den högskola eller universitet som är ansvarig i din region. Du behöver således inte hålla koll på detta själv.

Inför regionfinalen som vi håller på Uppsala universitet - ta del av våra säkerhetsinstruktioner

Håll dig uppdaterad!

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan?

Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.

Senast uppdaterad: 2022-08-18