Årets program

Årets Uptown Tech ägde rum helgen 12 och 13 november 2022 på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. På denna sida kan du se årets program och  workshoppar. 

09.00 Frukost och registrering

09.30 Välkomstinformation

10.00 Workshop

11.30 Lunch

12.30 Inspirationsföreläsning

13.30 Workshop

15.15 Panelsamtal om studentlivet

16.00 Utbildningsmässa med mingel

18.00 Slut

Årets workshoppar

Teknik bygger på materialvetenskap

Närbild på batteri

Material ger både funktion och form åt tekniska produkter. Vi står inför en stor omställning mot ett miljömässigt hållbart samhälle och för detta behövs ingenjörer som kan utveckla allt ifrån biomaterial och batterier till halvledarkomponenter. I denna workshop får du utforska några spännande materialegenskaper och lära dig mer om hur man kan använda material i olika tekniska tillämpningar.


Innehållet kopplar till civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap.
 

AI och framtidens teknik

Kan datorer tänka själva? Hur fungerar en solcell? Och hur ser man till att framtidens teknik får en positiv inverkan på världen? Detta och mycket mer kommer du att få undersöka tillsammans med studenter från civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Ta chansen att ställa dina frågor, och lär dig att tänka brett och kreativt som en ingenjör!


Innehållet kopplar till civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

Solcellspaneler

Laboration på elnätet

Elektriska experiment

Vill du testa på hur det är att vara universitetsstudent inom elektroteknik? I denna workshop får du delta i en studentlaboration där vi studerar en förenklad version av elnätet som består av elektriska generatorer/motorer, mätutrustning och laster som är inkopplade till det riktiga elnätet. Du kommer även få inblick i den forskningsverksamhet som bedrivs inom elektricitetslära på Uppsala universitet.


Innehållet kopplar till civil- och högskoleingenjörsprogrammen i elektroteknik.

Spännande, skrämmande, livsfarligt och livsviktigt

Hur kör man ett kärnkraftverk? Vad är fördelarna med kärnkraft och vilka är nackdelarna? Är det verkligen klimatsmart, och vad händer med avfallet? I den här workshopen får du köra en reaktorsimulator och testa strålskydd, varvat med information och diskussion om alla möjliga aspekter kring ett av våra mest omdiskuterade kraftslag.


Innehållet kopplar till högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik.

Kärnkraftsverk

Koda din egen robot

Vit robot

Är du sugen på att testa på programmering? I denna workshop programmerar du din egna LEGO-robot och får en inblick i programmeringsvärlden! Lär din robot olika färdigheter för att sedan testa dem i en hinderbana. Denna workshop passar både dig som nybörjare samt dig som testat på programmering innan och vill utmana dig själv. 


Innehållet kopplar till civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och kandidatprogrammet i datavetenskap.

Matematiska knutar

Knutar är inte bara praktiska i vardagslivet, utan studeras även matematiskt. Hur jämför man två knutar? Hur många knutar finns det egentligen? Har de olika egenskaper? Detta är frågor som matematiker försöker svara på och som vi tar oss an i denna workshop!


Innehållet kopplar till kandidatprogrammet i matematik.

Knut av blått snöre

Släpp lös dina projekt i Makerspace

Två tjejer vid en dator

Ångström Makerspace är en öppen kreativ verkstad anordnad av universitetsbiblioteket och en plats för alla möjliga typer av projekt. Här finns 3D-skrivare, Arduinos, lödkolvar, CAD-program och mycket mer! I denna workshop får du testa på att gå från modell till 3D-utskrift samt programmera en Arduino.

Innehållet kopplar till Makerspace - en öppen kreativ verkstad vid Uppsala universitet.

Design och konstruktion

Pröva ditt designtänkande i denna workshop, där du får bygga en enkel modell och testa olika idéer för att lösa ett konstruktionsproblem. Du kommer få arbeta tillsammans i ett team, vilket är ett vanligt arbetssätt för en ingenjörsstudent i byggteknik för att lösa uppgifter med att utforma och konstruera byggnader. 

Innehållet kopplar till högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.

Senast uppdaterad: 2022-11-21