Hitta jobbet!

Det bästa tipset är att söka jobb brett och via många kanaler. Platsannonser, ditt kontaktnät, spontanansökan till det företag du är intresserad av osv.

Jobbdatabaser

De flesta jobbdatabaser samlar platsannonser till lediga jobb. Vissa har också andra karriärtjänster och möjlighet att själv lägga in sitt CV och därmed bli sökbar för arbetsgivare.

Länkar till några exempel på jobbdatabaser:

Extrajobb under studietiden

Om du söker du jobb vid sidan av studierna kan du bland annat jobba som studiecoach. 
Sök jobb som studiecosch och läs mer här.

Dolda arbetsmarknaden

Många som söker jobb tittar endast på platsannonser. Om man söker jobb på detta sätt kommer man endast att få kännedom om en bråkdel av alla de tillgängliga jobb som finns där ute just nu.

Vad som brukar kallas den dolda arbetsmarknaden är nämligen mycket stor. Det är också den som kan ge dig bäst resultat i ditt arbetssökande då konkurrensen för varje jobb är mindre jämfört med den stora, öppna marknaden.

Sätt att hitta jobb på den dolda arbetsmarknaden kan bland annat vara:

Genom dina kontakter

Tala om för alla i din omgivning att du söker nytt jobb. En person, som känner en annan, som känner en annan osv. Låt ditt nätverk få veta att du är på jakt och att meddela dig om de känner till ett jobb de tror kan passa. Kanske har du en tidigare arbetsgivare eller en släkting som kan tipsa dig om ett ledigt arbete?

Kontakta rekryteringsföretag

Många företag använder sig av rekryteringsföretag. De är nämligen proffs på att matcha ihop ett CV med ett jobb, och alla jobb som de har annonseras inte. Ofta går det att fylla i sitt CV hos rekryteringsföretagen för att på så sätt bli sökbar i deras register.

Att läsa branschtidningar

Branschtidningar är nischade mot en smal läsarskara. Därför föredrar många företag att använda dessa för annonser då de när rätt målgrupp på ett mer effektivt sätt. De är också ett sätt att hålla sig uppdaterad kring vilka företag och händelser som är ”på gång” inom branschen.

Sök på nätet och i sociala medier

De flesta företag lägger ut annonser på sina egna hemsidor, och om de inte gör det, har de ibland ändå en möjlighet där man kan skicka in sitt CV till dem, som en spontan ansökan. Titta därför på hemsidor som tillhör de företag du skulle kunna tänka dig att jobba hos.

Många företag använder sig numera också av sociala medier. I t ex grupper på Facebook läggs ibland ut meddelanden om lediga jobb och uppdrag. Det är också ofta ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om ett företags verksamhet.

Spontanansökan

Kontakta även företag du gärna vill jobba hos på andra sätt. Ring och hör efter vart du kan skicka en spontanansökan och följ upp med ett till samtal när du gjort det.