Intervju

Grattis! Du har blivit kallad på anställningsintervju!

Intervjun är ett tillfälle bör arbetsgivaren och dig att lära känna varandra lite bättre. Arbetsgivaren får möjlighet att avgöra om du är rätt person för jobbet och du själv får möjlighet att fundera över om jobbet och arbetsgivaren är rätt för dig. 

Innan intervjun bör du förbereda dig genom att läsa på om tjänsten och företaget. Fundera också över vilka frågor du kan tänkas få och hur du ska svara. Via länkarna nedan kan du hitta info hur en intervju brukar gå till och vilka frågor som är vanliga att få. Fundera också över vilka frågor du själv vill ställa till arbetsgivaren.

Många kan tycka att en anställningsintervju känns jobbig och lite läskig eftersom det känns som att man blir granskad av arbetsgivaren. Den känslan kan du motarbeta genom att påminna dig om att du också ska granska arbetsgivaren och jobbet. 

Precis som för dina ansökningshandlingar finns det en uppsjö av tips att hitta på nätet. Ibland kan det vara lätt att bli stressad av allt som finns att tänka på – men kom ihåg att man måste inte lyssna på allt. Ta till dig det du själv tycker är bra och som hjälper dig att förbereda dg och känna dig bekväm i situationen.

Länkar:

  • Arbetsförmedlingen har tips och och råd för före, under och efter intervjun
  • Saco har exempel på intervjufrågor och allmänna tips 
  • Metro jobb har samlat massor av artiklar om anställningsintervjun
  • Anställningsintervju.se har både stora och små tips samt info om olika typer av anställningsintervjuer